Informatii de calatorie

Documente necesare pentru calatorie

Pentru efectuarea unei calatorii sunt necesare pasaport valabil minim 6 luni de zile de la data plecarii si asigurarea medicala obligatorie. Recomandam asigurarea Storno, care acopera penalitatile pe care ar trebui sa le suporte turistul in cazul in care renunta la calatorie in situatia imbolnavirii (nu o boala cronica), primirii unei citatii, concedierii, in caz de accident etc. Daca folositi masina personala, veti avea nevoie de Cartea Verde.

Turistul este raspunzator pentru nerespectarea conditiilor vamale si a conditiilor impuse la frontierele tarilor in care calatoreste.

Acte viza

Pentru obtinerea vizei aveti nevoie de copie clara dupa pasaport, care sa contina numele complet, numarul si seria de pasaport, data emiterii si expirarii pasaportului, data de nastere si nationalitatea. Taxa de viza poate fi modificata in situatia in care acest lucru este impus de autoritatile de drept din tara respectiva. Taxa de viza nu este restituibila in caz de anulare a pachetului turistic sau a neacordarii vizei de catre organele de frontiera.

Agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu. Turistul este raspunzator pentru nerespectarea conditiilor vamale si a conditiilor impuse la frontierele tarilor in care calatoreste.

Conditii de calatorie minori

Copiii sub 18 ani pot iesi din tara daca indeplinesc urmatoarele conditii: sa calatoreasca cu cel putin un adult insotitor, sa aiba asupra lor acordul ambilor parinti legalizat la notariat (sau al parintelui care nu-i insoteste); adultul care ii insoteste, in cazul in care nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba cazier judiciar pe care sa il prezinte la frontiera.  Copiii sub 14 ani pot calatori cu pasaport propriu. Copiii peste 14 ani, in cadrul Uniunii Europene pot calatori si cu cartea de identitate.

Reduceri pentru copii

Reducerile pentru copii sunt valabile numai in cazul in care acestia sunt cazati in camera cu doi adulti si se acorda copiilor care nu au implinit varstele specificate pana la data plecarii ( varsta difera in functie de unitatea de cazare).

Clasificarea unitatilor turistice

Clasificarea unitatilor turistice este atribuita de autoritatile din tara respectiva. Aceasta calsificare poate fi diferita de clasificarea unitatilor din Romania, astfel incat in recomandarile noastre veti observa si parerea noastra despre aceasta unitate. Trebuie sa aveti in vedere ca:

Tipuri camere

In fiecare camera se poate caza un numar de turisti corespunzator tipului camerei si produsului turistic rezervat. Tariful pentru cazarea in camera single este mai mare (circa 80% din tariful camerei duble) decat tariful pentru cazarea in camera dubla. Camerele duble pot avea 2 paturi (twin), pat matrimonial (double) sau canapea extensibila, in cazul unor pensiuni. Camerele sunt alocate direct la receptia unitatii de cazare ( camere standard). In cazul in care in contractul cu turistul s-a precizat o camera cu mai multe facilitati (vedere la mare, aer conditionat), acest aspect va fi precizat pe voucherul primit de client. Aceste facilitati presupun achitarea unui cost suplimentar.

Check in/ Check out

Ca regula generala camerele se ocupa la ora 14.00 (pentru litoral, la ora 18) si se elibereaza la ora 12.00. Unele hoteluri ofera, in functie de disponibilitate, posibilitatea de a pastra camera dupa ora oficiala a eliberarii, contra unei sume pe care o veti achita la receptia hotelului. In cazul in care consumati produse din minibar, va revine responsabilitatea de a le achita inainte de eliberarea camerei.

Transport

Transportul se asigura cu autocare si companii aeriene.

In cazul transportului cu autocarul, se vor face opriri regulate pentru servirea mesei si alte necesitati. Este interzis fumatul in autocare. Ocuparea locurilor in autocar, se face in functie de data inscrierii.

In cazul calatoriei cu avionul, alocarea locurilor se va face de catre compania aeriana. Taxele de aeroport si securitate pot fi modificate de catre companiile de zbor ulterior emiterii biletului. In acest caz, agentia va informa turistii despre aceste modificari, urmand ca turistul sa achite diferenta de pret. Fiecare companie aeriana impune o greutate maxima admisa a bagajelor pentru cala. Excedentul de bagaje se taxeaza suplimentar. 

Pierderea bagajelor, obiectelor personale sau actelor

Raspunderea privind pierderea, furtul, deteriorarea bagajelor, a obiectelor personale sau a actelor de calatorie este in sarcina turistilor. In cazul pierderii bagajelor sau a furtului din bagaje pe durata transportului cu avionul, turistul isi va adresa plangerea direct companiei aeriene. Este recomandat sa folositi seifurile pe care unele hoteluri vi le pun la dispozitie. Turistul este raspunzator pentru consecintele ce decurg din pierderea actelor de identitate sau a documentelor de calatorie.

Mese

Micul dejun variaza de la o tara la alta, putand fi gen bufet, continental, american, englezesc. Masa de tip all inclusive poate fi tip bufet suedez sau meniu a la carte. Mesele festive pot sa nu corespunda din punct de vedere al cantitatii sau calitatii cu cele din Romania, deoarece fiecare tara are propriile obiceiuri.

Circuite

Pe durata circuitelor, veti ajunge la unitatea de cazare seara, putand deseori aparea intarzieri. Orele informative de cazare le veti primi alaturi de detalierea circuitului. Agentia nu se face raspunzatoare pentru nerespectarea sau intarzierea programului turistic datorita conditiilor de trafic, a vremii sau a vamilor.

Ghizi

Ghizii locali va pot oferi servicii pe teritoriul tarii in care va aflati la obiectivelor turistice, ghizii romani efectuand doar traducerea. Ghizii romani pot oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice. Anumite obiective turistice incluse in program pot sa-si modifice orarul de vizitare fara instiintare prealabila, in acest sens, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare.

Tur oras

Pe durata circuitelor, tururile de oras se fac pietonal sau cu mijloacele de transport precizate in program. Deseori in marile orase, autocarele nu au voie sa intre in incinta sau in apropierea anumitor obiective turistice.

Excursii optionale

Excursiile optionale se refera la acele excursii care nu sunt incluse in costul pachetului turistic, acestea putand fi cumparate sau nu de catre turisti. Excursiile optionale se pot achita direct la agentie sau pe parcursul circuitului/sejurului.

Bacsis 

Bacsisurile reprezinta o importanta sursa de venit pentru multe categorii de oameni, in special in tarile arabe. Acestea se platesc la fata locului, acolo unde nu sunt incluse in pretul programului turistic, sau odata cu achitarea intregului pachet de servicii, direct la agentie.